انجام خلاصه نویسی مقاله و پایان نامه و مهمترین نکات آن
انجام خلاصه نویسی مقاله و پایان نامه و مهمترین نکات آن :
انجام خلاصه نویسی مقاله از جمله کارهایی است که دانشجویان و اساتید به آن نیاز دارند. خلاصه نویسی مقاله به معنای نحوه جمع بندی صحیح یک مقاله است که به مهارت نیاز دارد. در واقع باید بتوانید قسمتهای مهم مقاله را از متن بیرون بکشید و راهی است که بتوانید فرایند یادگیری خود را از مطلب به استاد نشان دهید. اساساً، خلاصه مقاله به این معنی است که شما مقاله شخص دیگری را می گیرید و آن را با کلمات خود خلاصه می کنید. ممکن است خلاصه کردن مقاله ساده به نظر برسد، اما وقتی زمان نوشتن خلاصه فرا می رسد، برایتان دشوار است که بدانید از کجا شروع کنید یا چه کاری باید انجام دهید. این مطلب موسسه انجام پایان نامه به همین موضوع اختصاص دارد.
روش انجام خلاصه نویسی مقاله
برای اینکه بتوانید یک مقاله را به نحو احسن خلاصه کنید، موارد زیر را در نظر داشته باشید:
نکات مقاله را پیدا کنید
قبل از اینکه یاد بگیرید چگونه یک مقاله را خلاصه کنید، باید دلیل خلاصه کردن را بدانید. چرا که باید بتوانید زیر اطلاعات مهمی را که بعداً در یک مقاله تحقیقاتی استفاده خواهد شد، زیر خط بکشید. وقتی بعداً می خواهید آن مقاله را بنویسید، از قبل استدلال های مورد نیاز برای استفاده و نحوه برخورد با موضوع را در اختیار خواهید داشت.
هدف نهایی انجام خلاصه نویسی مقاله متراکم کردن اطلاعات مهم درک بهتر مطالب است. بسیاری از موضوعات و دوره های مختلف به این نوع روش نیاز دارند. زیرا این یک روش عالی برای آشنایی با یک موضوع خاص یا مطالعه دیدگاه یک متخصص است. به جای وقت هدر دادن برای خواندن بخشی که نیازی به آن ندارید، فقط استدلال های مهم و اطلاعات کاربردی را استخراج کرده و برای خواننده بعدی آماده میکنید.
خلاصه مقاله نشان می دهد که شما قادر به خواندن و تفسیر اطلاعات هستید. همچنین به استاد میگوید که چقدر دیدگاه نویسنده را درک کردید. پس باید بتوانید استدلال های آنها را در چند جمله خلاصه کنید. این مهارت مهمی است که شما در تمام مدت حضور در دانشگاه یا دانشگاه و همچنین در آینده شغلی خود با خود خواهید برد.
مشخص کردن اجزای چکیده مقاله
یکی از نکات مهم در انجام خلاصه نویسی مقاله شروع از چکیده است. در واقع اگر می خواهید یاد بگیرید چگونه یک مقاله را خلاصه کنید، اولین کاری که باید انجام دهید مطالعه چکیده مقاله است. این همان قسمتی است نویسنده خلاصه مطلب را در آن آورده است.
چکیده مقاله به منظور خلاصه و متراکم کردن اطلاعاتی که قرار است بخوانید، نوشته می شود. به عنوان مثال برخی از اطلاعات پیشینه به همراه آمار، توضیح فشرده موضوع، هدف و نتیجه گیری در قسمت چکیده آورده می شود. پس هنگامی که مجبورید مقاله خود را برای جمع بندی انتخاب کنید، چکیده می تواند به شما بگوید موضوع این مقاله مورد علاقه شما است یا خیر. اگر نباشد دیگر وقتتان هدر نمی رود.
مقاله را حداقل دو بار بخوانید
نمونه خلاصه یک مقاله خوب باید مانع و جامع باشد. به این معنا که مطالب غیرمهم در آن حذف و فقط حاوی مطالب مهم باشد. برای انجام خلاصه نویسی مقاله دومین کاری که باید انجام دهید این است که یک بار مقاله را کاملا بخوانید تا از ادله و موضوع نویسنده آگاه شوید.
در این مرحله نگران یادداشتبرداری نباشید و فقط سعی کنید مفهوم مقاله را درک کنید. اگر با مقاله پیچیده ای روبرو هستید و مطمئن نیستید که پس از خواندن، واقعاً مفهوم و مطلب آن را متوجه شده اید، برای توضیحات مجدداً آن را مرور کنید. اگر از گفته های نویسنده کاملاً مطمئن نباشید، نمی توانید یک مقاله را به طور موثر خلاصهبرداری کنید.
بعد از اینکه مطمئن شدید مقاله را فهمیدید، دوباره آن مرور و یادداشت برداری کنید. این یادداشت ها اساس خلاصه شما را تشکیل می دهند و به شما کمک می کنند مهمترین جزئیات را در مقاله جدید خود وارد کنید.
یادداشت برداریهای مفید
برای خلاصه نویسی مقاله بای زیر عنوان مقاله را خط بزنید. شما می توانید تعیین کنید که آیا شواهد نویسنده در اثبات اصل (موضوعات) خوب است یا خیر. بنابراین استدلال های نویسنده را یادداشت کنید. تمرکز بر روی شاهراههای اصلی اهمیت زیادی دارد.
همچنین بهتر است زیر برخی از کلمات کلیدی یا اصطلاحات و واژگان خط بکشید. هنگام جمع بندی مقاله، کلمات کلیدی اصلی باید در مقاله شما درج شوند. این کار به استاد شما نشان می دهد که مقاله را می فهمید و مفاهیم اصلی را درک کردهاید. پس نباید واژگان کلیدی را خودتان بسازید. بلکه باید از همان موارد استفاده کنید.
به نویسنده پایبند باشید
یکی از اصول بسیار مهم در انجام خلاصه نویسی مقاله پایبندی به هدف اصلی نویسنده است. درست است که باید برخی از قسمتهای مهم در مقاله را بردارید. اما این به معنای حذف موضوعات مهم، استدلال ها و یا تغییر واژگان کلیدی نیست. نمونه خلاصه یک مقاله حاوی هدف اصلی نویسنده است و از آن دور نمی شود.
ماهیت مقاله
اولین نکته که برای انجام خلاصه نویسی مقاله باید مورد توجه قرار گیرد، ماهیت مقاله است. شیوه نوشتن خلاصه مطلب با توجه به ماهیت مقاله دارای تفاوت است به طور مثال در مقاله ادبی برای نوشتن خلاصه بیشتر به حفظ سیر تحقیق و پژوهش شامل شکل گیری از مقدمه تا ادبیات تحقیق و نتیجه گیری، پرداخته می شود. در مقاله پژوهشی برای خلاصه نویسی باید سعی شود ال بخش نتایج و نتیجه گیری دچار تغییرات اساسی و حذف نتایج نشود.
ساختار مقاله
برای انجام خلاصه نویسی مقاله مورد بعدی که باید مورد توجه قرار گیرد، حفظ ساختار مقاله است به این صورت که هر مقاله علمی باید دارای بخش های چکیده، مقدمه، ادبیات نظری تحقیق، نتیجه، نتیجه گیری و منابع باشد. خلاصه نویسی یک مقاله علمی نباید منجر به حذف کلی هر کدام از این بخش ها شود.
قوانین و مقررات مجله و کنفرانس
مورد دیگه که باید در خلاصه نویسی مقاله باید مورد توجه قرار گیرد، قوانین نگارش مقاله در ژورنال و کنفرانس برای پذیرش مقاله است. به طور مثال بسیاری از مجلات برای حجم چکیده مقاله علمی محدودیت تعداد کلمات حدود 200 تا 250 کلمه دارند که باید در خلاصه نویسی چکیده مورد بررسی قرار گیرند تا مطالب مهم و سیر تحقیق در چکیده مشخص شود. در کنار آن حجم مقاله از محدوده تعیین شده بیشتر نشود.
بعضی مجلات و کنفرانس ها در تعداد کلی کلمات مقاله هم محدودیت اعمال می کنند مثلا محدودیت 10000 کلمه در تعداد کلمات مقاله باید در نظر گرفته شود. که در اینصورت باید با حفظ تمام ساختار و بخش های اصلی مقاله سعی شود بیشتر از ادبیات نظری تحقیق، بخش های زائد را حذف کرد.
با تشکر از ایزی تز سامانه تخصصی پایان نامه دکتری
09353132500